Edith Piaf

Edith Piaf

Könyvek Edith Piaf életéről

2016. július 31. - P. László

Számos könyv megjelent a sanzonok királynőjéről, Edith Piafról hazánkban is. Ezekből készítettem egy kis összefoglalót, amely talán felkelti az érdeklődők figyelmét.

EDITH PIAF: NEM BÁNOK SEMMIT SEM - GONDOLAT KIADÓ, 1970 (Jeheber , 1958)

Edith Piaf első életrajza, melyben megosztja velünk, hogyan lett énekesnő, kiket fedezett fel, majd a végén mindennapi életéről ír pár szót. Azonban sok valótlan dolgot tartalmaz a könyv. Például, hogy SZERETETT édesanyja, édesapjával egy sírban nyugszik. Edith gyűlölte anyját, amiért 2 évesen elhagyta őt, és még csak nem is egy temetőbe temettette apjával. Élete szerelmét sem említi meg, ami elengedhetetlen része életrajzának. Ettől függetlenül szép kis iromány, amit minden olyan embernek ajánlok, akik még nem olvastak egy könyvet sem Piafról. Ez egy remek kezdet.

EDITH PIAF: ÉLETEM - MÚZSÁK KIADÓ, 1989 (L'archippel, 1964)

Halála után egy évvel jelent meg második életrajza, melyet beteg ágyán diktált egy újságírónak. Mindenről őszintén beszámol: drogfüggőségéről, alkoholfüggőségéről, szerelmeiről, és hánytatott fiatal koráról. Mint két különböző Piaf, pedig ugyanaz az ember írta. "Meghalok. És annyi mindent mondanak majd rólam, hogy senki sem tudhatja, ki is voltam valójában." Írta életrajza elején. Félt, hogy rossz híre lesz halála után, ezért őszintén bevallott mindent.

JEAN NOLI: PIAF, A TITOK - BABITS KIADÓ, 1997 (L'archippel, 1994)

Ha valaki Edith utolsó éveire kíváncsi, ez az ő könyve. Jean Noli 1960-ban találkozott először Piaffal, aki az utolsó három évét részletesen elénk tárja, majd a végén, egy kis elbeszélés található, Simone Margantintól, aki a "kis verébbel" volt az utolsó pillanatokban. A temetéséről is részletes beszámolót olvashatunk.

BRADÁNYI IVÁN: PIAF - SZEKI PRESS KIADÓ, 2000

Az egyetlen könyv, amelyet egy magyar írt Piafról. Ez a legrészletesebb életrajz, amely magyar nyelven megjelent, azonban az egyszerű tények kicsit elvannak túlozva. De ettől függetlenül a legjobb magyar nyelvű könyv Edith-ről.

PHILIPPE CROCQ, JEAN MARESKA: EDITH PIAF, RÓZSA ÉS TÖVIS - EURÓPA KIADÓ, 2008 (L'archippel, 2007)

Egy újabb részletes életrajz, melyben az írók jelen időben írtak mindent, amely monotonná teszi a könyvet. Azonban sok mindent megtudhatunk ebből az irományból is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edithpiaf.blog.hu/api/trackback/id/tr78925428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása